18.11.2020

Workshop – sfæriske vandringer med H5P

Workshop for en gruppe lærere ved Toftøy skule. I disse tider er det ikke bare å komme ut i ien skole, koronatiltak må til. Dermed ble det workshop i skolens foajé, noe som fungerete fint.

Vi jobbet med å bruke sfæriske (360) kamera, der de deltagende lærerne fikk alge noen korte vandringer inne på skolen. Uvær fra nordvest gjorde det lite ønskelig å ta mer kameraene utendørs.

Dette bringer oss til første punkt: hvilket kamera bør du velge? Ut fra stikkord som værtett, gode foto- og videoegenskaper, samt selvfølgelig brukervennlighet er Insta360 ONE X2 et kamera jeg kan anbefale i skrivende stund. Merk X2! (Dette kameraet kom nylig i ny versjon og X2 har bedre egenskaper enn forgjengeren).

X2- kameraet har gode foto- og videoegenskaper og ikke minst mulighet for opptak av ambisonisk lyd. Videoer med ambisonisk lyd gjør at betrakteren kan snu seg i en lydomgivelse, f eks en video som publiseres på YouTube eller Facebook.

Skolene HVL smarbeider med i Dekomp kan benytte vandre.hvlkompetanse.no/skolenavn (forutsetter at dette blir satt opp for den enkelte skole). Dermed kan lærere og elever benytte H5P for å publisere vandringer som dette:

En liten rundtur i nybygget på Kronstad:



Eksempel med en modell bygget som en labyrint:


Her er det mulig å legge inn lyder, bilder og videoer, samt enkle quizer. Dermed kan elevene jobbe med dette på mange forskjellige måter. Vi snakket blant annet om å eksportere sfæriske bilder fra Minecraft.

Det er lett å se for seg mange kombinasjonsmuligheter her. Bilder av et utemiljø, enten bilder elevene tar selv eller hentet fra Google Streetview. På den måten kan vi gjøre prosjekter knyttet til steder forskjellige steder i verden. Videre kan vi jobbe med bilder av skalamodeller (slik som labyrinten ovenfor) og bilder fra f eks Minecraft. Dette åpen opp for å gjøre prosjekter forankret i faktiskse, geografiske steder, men vi kan også lage vår egne fantasiunivers og fylle disse sfærende med våre egne lyder og fortellinger.

Gitt at alle bildene er sfæriske er de også lette å manipulere sammen, slik som i dette prosjektet der lærerstudenter har jobbet med å koble kartmodeller og bilder fra et utemiljø.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar